Monday, December 20, 2010

Hazel and Blue Jeans (& Ketot)

.....Hehehehehehehheee.....


Finally boleh gak nak cerita pasal kucing2 I. Semalam nak cerita dah...siap taip suku karangan dah...lepas tu, komputer neh dengki ngan I ke ape ke, I tataw laaa...TUUP...terus restart..kerana terlampau sakit hati dan fed up, saya pon terus blah menjauhi komputer yang berhasad dengki neh. Uhuuuu....okay, sekarang neh, here I am, starting all over again! Hmmm....nak start dengan sape dulu ye? owh ya! Entry ni pasal kucing2 saya yang recently saya bela. Okay2, we'll start with the eldest.

~Blue Jeans a.k.a Kakak~

Emmm...Blue Jeans ni saya yang bagi nama tu...nama omputih since mata dia warna biru...cantik! Tapi abang saya cakap, "apasal tak letak nama roundneck ke, turtleneck ke." Heee...perli tak ingat dunia! Nama kakak tu pulak Ummi yang bagi nama tu. Hahaha...sebab dia memang kakak kepada Hazel (adik). Tapi kan, disebabkan nama abnormal neh, orang boleh salah anggap taw! Ummi cakap orang boleh pikir pelik dengar dialog2 macam ni "abang kalau balik mesti belai kakak punya la" and "pergi basuh berak kakak". Hahahahaha...kalau orang dengar mesti cakap family neh maybe ada OKU sibling kot. Hmm...kakak ni manja dan sangat memilih makanan dia. Penat nak sesuaikan diri dia dengan makanan kucing. Surprisingly, dia suka pulakk makan roti. Aiii...memang kucing omputih kot? Hahahahaha...Bulu dia coklat grayish di bahagian ekor dan telinga. Lain2 bahagian semuanya warna putih. Ekor dia kembang macam duster! Serious tak tipu. Hobi dia suka sangat asah kuku dia kat atas karpet. Ummi pon jenis tak kisah. Asal jangan berlubang sudah la karpet tu. Owh, kakak memang suka sangat jaga bulu dia. Jarang nampak najis melekat kat bulu dia meskipun bulu dia kembang. Ummi cakap sebab dia suka "bersolek" la kucing2 jantan memburu dia. Hot stuff la neh. Okay, move on to the next cat.


~Hazel a.k.a Adik~

Adik ni status dia missing in action (MIA). Tapi semalam saya ada jumpa dia kat rumah orang lain..emm..malas la pulak nak mintak balik. So, biar hje la. Asalkan tahu dia hidup and has someone else to fill our post as guardian pon dah cukup. Berbahagia la di sana okay, adik? Hmmm...how I miss your purring..Adik tersangat la manja tapi kakak selalu mengalah dengan adik. So, with the lost of adik, kakak boleh la dapat sepenuh perhatian dari kami. She got brownish fur on head and tail. Meowing softly sebab dia tak melalui puberty lagi kot. Huhuhuhu...adik ni selekeh sikit la berbanding kakak. Mata hijau. Hobi dia suka urut2. Huhuhuhu...sebenarnya 2 ekor ni je yang officially kucing kitorang. Tapi datang la lagi sekor. Namanya ketot.

~Ketot~

Dia ni, comel. Ketot tu ummi yang bagi nama dia. Sebab dia macam tak besar2..ketot je. Huhuhu...tapi kuat betul mengiaw..Kalau nak mandikan dia, taubat sekali je sebab dia meronta2 tahap lipas kene sembur ridsect! Habis la tangan kene cakar dek dia. Tapi it's okay since she's a stray cat. I understand how does it feels. Kesian dia. I love her. Muahhx to you too ketot!

Okay..that's all for this entry. Get in touch with the next entry okay? Buhbye!

p/s: never know cats can fart. Busuk~

Back To December - Taylor Swift

I don't really know about who she wrote this song to, but everyone's guessing it's for her broke up relationship between her and another Taylor.

Man, this song is kinda sad and gives me a wake up call on, don't ever regret after all you've done. If you did, then you will get back to the scene on and on...until when, I don't know. Yeah, in this song, she regrets on how she left the guy selfishly. Don't do the harsh thing if you can't manage the aftermath, the result of the "guilty tsunami" I would call.

Well, Taylor (the female one). We are human. We never know what would be the consequences until we did it. But creative thinking would helps a bit. We did the calculations (not involving any Greek letters) in our brain and change our action as the output. Seems like simple doing but it needs experiences to train our brain or in other words to install the 'creative thinking software' made up several experience factories (buzz me if it's hard for you, audience to interpret this analogy). Yeah, me done it several times already but yet, keep stumbling from the guilty block.

I guess this entry would be my very first time ever done posting a serious entry. So, here is the lyric and the video I shared from Youtube. Taylor Swift singing Back To December at David Letterman's show. BTW, sweetheart Taylor. You look gorgeous in purple dress and you got runny nose there. Kidding~







Sunday, December 19, 2010

Cara2 Melayan Tetamu Dengan Berhemah

Tetamu in english called 'guest', in spanish 'huйsped', in Itali 'ospite', in German 'gast' and so on. Tetamu ni amat penting untuk kita raikan sebab Rasulullah S.A.W amat memuliakan tetamu baginda. So, apabila kita memuliakan tetamu..secara tak langsung kita dah mengamalkan sunnah Rasulullah S.A.W.

Hmm..kenapa entry kali ni pasal tetamu pulak..dah la keluar bahasa macam2 kat atas tu..huhuhu...ini sebab, tadi ada tetamu datang rumah..alaa...sedara mara jugak..mula2 tu memang la kalut nak pakai tudung la ape la..itu tolak ke tepi..tak baik taw kita rasa terbeban dengan kehadiran tetamu ke rumah kita.

Okay, apakah langkah2 yang perlu kita buat semasa tetamu dah masuk rumah dan dah duduk dah pon kat atas kusyen tu haa...Mula2 buat masa tetamu datang....sruppp!!!! Pakai tudung dengan pantasnya (bagi perempuan muslim laa)..hehe..kedua, turun masak air..ketiga, mata melilau sikit cari makanan yang ada kat dapur tu..hmm..tadi nampak ikan bilis, tepung gandum..ahaa..ape kate buat jejemput (sejenis makanan bergoreng)?? Yezza...dapat satu menu...taruk tepung, ikan bilis, dried basil, black pepper, garam secukup rasa, air...kacau3....goreng3....TUUP! Dah jadi jejemput ikan bilis~

Sementara tu dah boleh la buat air....air teh ke, air sirap ke..tak kesah la..asalkan kurang GULA. Kan sekarang orang dok kempen kurangkan diabetic kat Malaysia neh..kita kene sahut cabaran tu..huhuhu...anyway, dah siap air, kita dah boleh hidang dah jejemput panas dan air sihat kurang gula tuu tadi.



Rasa2 macam tak cukup lagi neh...bukak pulak peti sejuk...ahaaa!! Ternampak pulak nugget cap Marina. Apa lagi...goreng la! Tak cukup lagi, start enjin, beli dekat kedai...perghh...memang layanan 1st class punya laa....kalau tetamu tu cakap..."eh..buat susah2 je"..kite jawab balik "eh..x susah pon...hidang je. Bukan kene masak pon..hehe".

Hmm...bab2 cuci pinggan mangkuk or mengemas neh, tak payah la mengharapkan tetamu. Kita kene bagi warning dekat tetamu kita tu, JANGAN JEJAK DAPUR NEH..hehehe...bukan kedekut, tapi taknak tetamu jadi rajin sangat..Tetamu tugas diorg tukang makan dan tukang sembang je. Bukan tukang basuh pinggan. Tetamu2 yang dah terlepas masuk dalam dapur tu, jegil2 sikit mata tu biar bagi diorg keluar..huhuhuhu..dah macam kejam la pulak. Heeeheee~

Last but not least, kalau tetamu tu nak balik rumah diorang, sila laa hantar diorang ke pintu depan. Eh silap. Rumah korg mesti la ada pagar kan.. Okay2, hantar sampai pagar! Babai2 sikit, agak2 diorang dah tak nampak dah, kita masuk la rumah, tutup pagar pintu semua. Bila tetamu lain datang, layan la macam di atas....sekian..lecture kita abis takat ni je yee dan selamat mencuba~

~Thank you~

Thursday, December 16, 2010

Aging and Future

aiyak...rindu gler neh kat geng. Usim decided to have us back for new semester after a-not-so-long-holiday-but boring holiday on January 2011...yaikss!!2011 already??? Which means that I'm 22 for that year! Owh, macam dah tua sgt je..yela..kalau orang dulu-dulu, masa umur 22 tahun, dah anak 5 dah kot.

Heheeheheehhe...tu dulu laa...sekarang kan ramai sophisticated ladies (betul ke??). Tak main la kawen awal then gave birth awal2..My mom and my dad got married when they are like...ummi 30 something and abah 40 something. But, the problems occured after that. Not because having babies are difficult but managing them.

They bestowed with 5 children (3 boys and 2 girls). So, what the heck is the problem huh? Got 5 kids and managed to raise them with little help from maids until they're big enough to cook their own food. Jangan tengok pada luaran je babe. Dalaman kena taw jugak.

Apa yang saya maksudkan dengan dalaman tu? Jeng3....sila jangan pikir pelik okay? Hmmm...the problem is, age gap between the kids and their parents. Parents yang ber'gap' banyak dengan anak2 agak susah nak selami hati anak-anak mereka. Well, parents dalam era lain. Anak-anak dalam era lain. Huh...susah tuu..sekarang ummi dalam 58 years old. My dad dalam 67 macam tu. I'm 21. My eldest, 24, youngest 18. Haaa...a big gap isn't it??My mom boleh tahan la faham era kami since she did a lot of research (not in the lab but library,understand me?). Hmmm...but abah..He tried to, but merely just a try. He mostly didn't get what we actually want.

So, with this living proof, saya nak menamatkan zaman bujang by the end of 25. Taknak menjauhkan jurang umur dengan bakal anak-anak. Hohoho...sounds corny ke? Nope for me. I'm determined! Sedar tak bahawa semakin bertambah umur kita, semakin bertambah jugak jurang umur antara kita dan anak kita. Wahh....cakap pasal anak pulak dah...Hahaha...




Takpe la...sekarang ni just bare in mind je la impian ni. Untuk melunaskan impian ni, saya kena prepare apa yang patut. Get a good degree, good job, and good candidate. Hehehehe~

Buat masa ni, I'm happy and content with my own life! So, Qiha! Aja-aja, fighting!!! ^__^


Tuesday, December 14, 2010

Bengang

Eiiiii!!!! Bengang kot skang neh...orang tengah bahagia neh, boleh pulak dia wat perangai..dah la tak amanah, ego, jahat, kaki segala kaki! Benci kot orang macam tu! Hei..kalau ikutkan hati, dah lama dah mulut ni terburai dengan apa yang patut diburaikan. Nanti la...we'll see...how far you can go on living in your 'heaven'...we'll see...we'll see.....

I LOVE YOU

Three words - I love you can only be said to your loved ones when your pride is scraped out of your bottom heart, your skin is as thick as elephant's to bear burning sensation from humiliation, your brain kinda malfunctioned to think the consequences, your heart is in good condition and pacing well enough to prevent heart attack, your stomach kills all the butterflies which gives you no hesitation, your legs keep rigid to its shape without trembling much and melted away and the best part is, your language is understandable to your lover. Doesn't matter whether expressing through voice or body languages, your 3 wonderful words can touch your darling's heart. -Faqihah-