Saturday, September 29, 2012

Block of Momento

Status:  EXPECTED TO GRADUATE

******

..5 years ago..
In this very university; Universiti Sains Islam Malaysia (USIM),
There are monologues from a student named Faqihah Salleh:

"Macammana la dah grad nanti.."

"Mesti best kan???"

"Uhhh...tak sabar-sabar nak abes."

"Bila la nak abes blaja neh....lambat betol nak abes."


..But now..

Memang macam tak percaya. 4 tahun, eh no no. 5 tahun kot dok universiti yang sama. Dewan kuliyah yang sama la dok tadah ilmu dengan lecturers yang bagus-bagus dan baik-baik. Yang bitchy takde kot. Kalau ada pon bukan kat Fakulti Sains & Teknologi kot. Hahaha.

Faculty of Science & Technology (FST), tempat aku & co. b'tendang. Tapi ni bangunan lama. Bangunan baru lagi santek ='(
Dewan kuliyah yang bertahun-tahun dok guna.

Environment kat USIM sangat bagus. The students are all from sekolah agama. So no wonder la suasana kat USIM penuh bi'ah soleh solehah. Hehehe. Tapi ada jugak la yang macam rotten sikit perangai. Macam aku & co. Wahahaha. Refuse pegi Minggu Suai Kenal (MSK) masa first year la, time lecture dok main pass2 asam kedot la, pecahkan apparatus kat lab la..dotdotdot....macam-macam la. Kang aku state kat sini, tak grad plak aku.  Hahaha.
(okay over)

Even though USIM tu panassssss dia memang standard gurun sahara, tapi seronok la sebab kat situ la aku berjumpa kawan sehidup dan insyaAllah semati gak. =')

The babes that I miss so much
From tamhidi, first year until final year, ketawa..menangis..sedih gembira semua USIM jadi saksi. Yela. Zaman tu dah berakhir. Zaman berwarna-warni. Zaman berjuta-juta endorphin hormone dilepaskan. 

Teringat masa FYP. Buat lab work sampai pukul 3 pagi. Hahaha. Seronok gila break all the rules.Tapi break the rules with a promising good result la. Kalau tak buat macamtu alamatnya tak sempat siap thesis kitorang ler. Sorry la semua lab assistants level 3, FST. Hahaha. seriously, kitorang terhutang budi gila la ngan kamu semua even though admin tak bagi, bebel-bebel banyak-banyak sampai berbuih mulut, korang tetap side kami, the students. Thank you so much. 

Final year yang paling best. Uli-uli tepung. Ternak-ternak bakteria. Semua best. Stress memang la tak pernah abes sebab dok kejar deadline thesis. Tapi overall, we had all the fun in the world!

Skang dah start keje jadi Research Assistant (RA) kat UIA (ko jgn nak cakap aku betray USIM lak), the environment is totally, definitely lain dari USIM.
Tapi aku enjoy je mana-mana pon. Whether it is bad or good, you, yourself set them all. It's you who can determine whether you are a survivor or a loser. Never the place, the time and the people surrounds you can change you but yourself.

INHART
Tempat keje pon okay je skang ni. Okay la. Baru keje kan. What to expect on a very first post that you have for the first time in your life kan. Overall, best la. Colleagues baik, employers baik. So, what more to ask. Cukup la. Kumpul banyak-banyak pengalaman, sambung belajar, pastu kerja bagus-bagus untuk berbakti balik untuk parents. InsyaAllah. 

Okay la. Dari pagi tadi sampai malam ni tak abes-abes lagi nak siapkan post neh. Dah kering idea nak taip apa. Huhu. So, good bye and good night.

Yang amat merindui USIM dan rakan-rakan,

Faqihah Salleh




XOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXOXO

2 comments:

Shahirah Raiyan said...

Assalamualaikum boleh sy tahu tentang pengalaman kat inhart uia tak? Sy bercadang nak sambung masterdan berminat dalam halal industri. Boleh share pengalaman? Email saya: shahirahraiyan@gmail.com. terima kasih

Shahirah Raiyan said...

Assalamualaikum boleh sy tahu tentang pengalaman kat inhart uia tak? Sy bercadang nak sambung masterdan berminat dalam halal industri. Boleh share pengalaman? Email saya: shahirahraiyan@gmail.com. terima kasih